ΣΤΙΣ 17 ΜΑΙΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Την Άνοιξη του 1992, μια ομάδα συντρόφων και συντροφισσών από την αριστερά και την άκρα αριστερά συγκροτούν την Αντιπολεμική Αντιεθνικιστική Συσπείρωση. Είναι η εποχή που η καθολική κρίση του ομοσπονδιακού καθεστώτος και οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί έχουν βάλει την ενιαία Γιουγκοσλαβία σε τροχιά διάλυσης.

Η ομάδα εκδίδει βιβλία, μοιράζει προκηρύξεις, οργανώνει εκδηλώσεις και διεθνείς καμπάνιες, συνδέεται με τους αντιρρησίες συνείδησης, τους χιλιάδες φυγόστρατους, τις φεμινιστικές οργανώσεις της περιοχής… υποστηρίζει, πολιτικά και ιδεολογικά, μια δύσκολη μάχη, ενάντια στον δικό «μας» εθνικισμό, τις πατριωτικές ή ευρωκεντρικές εμμονές της αριστεράς, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Εποχές μακεδονικής υστερίας: τον Μάιο του 1992, τέσσερα μέλη της «Συσπείρωσης» καταδικάζονται για το μοίρασμα φυλλαδίου με τίτλο «Οι γειτονικοί λαοί δεν είναι εχθροί μας». Το σκεπτικό της απόφασης, ενδεικτικό του κλίματος: «Διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις και φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες και φόβο στους πολίτες, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας».

Έχει περάσει καιρός από τότε. Στις μέρες μας, τα συλλαλητήρια που ζητούσαν σύνορα με τη Σερβία (διάλυση, δηλαδή, της ΠΓΔΜ) έχουν χάσει την αίγλη τους, αλλά το 66% της κοινής γνώμης στην Ελλάδα ακόμα δεν διανοείται ότι οι γείτονές του θα αποκαλούνται «Μακεδονία», γιατί αυτό είναι αλυτρωτισμός. Την ίδια στιγμή, από ακροδεξιά και μετα-αυριανιστικά έντυπα μέχρι τον φιλοκυβερνητικό τύπο, ιερείς, νομάρχες, υπουργούς και την ίδια την κρατική ΝΕΤ (βλ. δελτίο ειδήσεων 4.5.2008), διαβάζουμε και ακούμε για το «κρατίδιο»… Αυτό, βεβαίως, δεν είναι σωβινισμός, αλλά περήφανη και υπεύθυνη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.

Πρόσφατη συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη στην «Απογευματινή» εξηγεί πώς έχει η κατάσταση σήμερα: Αν τα Σκόπια συναινέσουν σε κοινά αποδεκτή ονομασία, η Ελλάδα θα δώσει 75 εκατ. ευρώ για οδικό άξονα που θα συνδέει τη γειτονική χώρα με την Ελλάδα και την Ε.Ε., ενώ θα χρηματοδοτήσει επιχειρηματικές μονάδες και θα καταργήσει τη βίζα.

Δεκαέξι χρόνια μετά τις μέρες της μακεδονικής ελληνοφρένειας, δεκαέξι χρόνια από την ίδρυση της βραχύβιας αλλά υποδειγματικής «Συσπείρωσης», η Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία πιάνει το νήμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης καλώντας στην πόλη των Σκοπίων, από κοινού με οργανώσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε μια συνάντηση ενάντια στο ΝΑΤΟ, τον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό (το κάλεσμα δημοσιεύεται στη «Αυγή» της 11/5/08, στη σελίδα 26).
Τι προσπαθούμε να κάνουμε μ’ αυτήν την πρωτοβουλία; Τίποτα περισσότερο από αυτό που έκανε ανέκαθεν η αριστερά στις καλύτερες μέρες της, όταν επρόκειτο για τα «εθνικά»: ψάχνουμε τους συντρόφους μας, τους δικούς μας ανθρώπους. Πάμε να συναντήσουμε και να ακούσουμε αυτούς που πασχίζουν για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την πολυεθνική συμβίωση στη γειτονιά μας, που υποφέρουν από τον δικό «τους» εθνικισμό, που δεν είναι αρκετά πατριώτες για να σκοτώσουν για την πατρίδα τους, που αντιπαλεύουν την καταπίεση των μειονοτήτων και απεχθάνονται το ΝΑΤΟ.

Πάμε, όμως, και να τους μιλήσουμε. Να τους πούμε ότι, όπως αυτοί, έτσι και εμείς δεν αναζητούμε τα φυλετικά μας ίχνη στον Βουκεφάλα, δεν μας αρέσει που είμαστε στο ΝΑΤΟ, δεν θέλουμε να ξεχάσουμε την ελληνική υπογραφή στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του ’99, δεν κάνουμε τα στραβά μάτια στη λεηλασία της περιοχής απ’ το ελληνικό κεφάλαιο. Να τους πούμε για τους πρόσφυγες του Εμφυλίου που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί η άλλη όψη του εθνικισμού είναι ο αντικομμουνισμός και γιατί το ελληνικό κράτος δεν ξέκοψε ακόμα απ’ το μετεμφυλιακό παρελθόν του. Να τους πούμε ότι η συμπληρωματικότητα των αντίπαλων εθνικισμών μάς επιβάλλει να είμαστε μαζί τους όντας εναντίον της δικής μας εθνικής κομπορρημοσύνης. Να τους πούμε, τέλος, ότι, χωρίς την αλληλεγγύη μας, την τρυφερότητα των λαών, καθένας είναι μόνος του σε δύσκολες μέρες.

Το ερχόμενο Σάββατο να είμαστε πολλές και πολλοί, για να ακουστούμε δυνατότερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s