ΨΩΜΙ ΣΤΟ ΝΑΪΛΟΝ

Αν κάτι στα σίγουρα δεν μας έλειψε αυτά τα πέντε χρόνια της κρίσης, αυτό είναι οι στατιστικές. Όχι ότι δεν υπάρχουν ακόμα κενά. Βλέπουμε, λόγου χάρη, ανθρώπους παντού στο δρόμο, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι άστεγοι: ο κ. Λοβέρδος μας έχει απαγορέψει να μετράμε τους μη νόμιμα διαμένοντες, η σχετική υπηρεσία έχει βαλτώσει, ενώ μια καταγραφή θα δημιουργούσε απαιτήσεις και υποχρεώσεις που δεν είναι της στιγμής. Τα ίδια και με τον αποδιοπομπαίο τράγο της κρίσης. Καθένας μπορεί να τερατολογεί με ψευδοστατιστικές για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, αφού η δαιμονοποίηση φέρνει αποδεδειγμένα περισσότερες ψήφους από την καταγραφή.

Όπως και νά΄χει το πράγμα, πάντως, η εθνική πρόοδος στην καταγραφή της μιζέριας είναι αδιαμφισβήτητη. Και χάρη στην πρόοδο αυτή γνωρίζουμε ότι, την τελευταία διετία, αυτοί που σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί λόγω της τιμής του έχουν διπλασιαστεί, ξεπερνώντας αισίως τους δύο στους δέκα (22,9%). Ως αιτίες για την αύξηση της τιμής του ψωμιού, οι αρτοποιοί αναφέρουν την αύξηση του ρεύματος, και δευτερευόντως το φόρο ακινήτων, την αύξηση της τιμής των αλεύρων και το εργασιακό «κόστος» – που ωστόσο μέσα στην κρίση δεν ανέβηκε. Την ίδια στιγμή, 9 στους 10 επιβεβαιώνουν πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι, ενώ περαιτέρω μείωση αναμένει το 73,1% [1].

Ενώ συμβαίνουν αυτά, για τρίτη φορά σε διάστημα λίγων μηνών, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να αλλάξει και πάλι τη νομοθεσία, αίροντας όλους τους περιορισμούς για την παραγωγή προψημένου ψωμιού. Πρόκειται για το περίφημο άρθρο 44 του νομοσχεδίου «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις», που εισάγεται χωρίς κανένα διάλογο με τους κυρίως ενδιαφερόμενους –μάλλον γιατί στις προειλημμένες αποφάσεις, ο «κοινωνικός διάλογος» είναι ευφημισμός για το κατενάτσιο, και στις μέρες μας δεν περισσεύει καιρός για χάσιμο. 

Οι προηγούμενες παρεμβάσεις του υπουργείου στη νομοθεσία περί αρτοποιΐας αφορούσαν τη χαλάρωση περιορισμών (αύξηση απαιτούμενων τετραγωνικών μέτρων για την έμψηση, ελεύθερη διακίνηση κ.ά.), ώστε η Ελλάδα να «συμμορφωθεί» με το κοινοτικό δίκαιο. Εφ’ όσον τελικά «συμμορφώθηκε», τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε στο αρχείο τα μέτρα για παράβαση των κανόνων περί ανταγωνισμού. Αφού όμως συνέβησαν αυτά, προς τι μια νέα παρέμβαση; Πόσο περισσότερο και πόσο καλύτερο ψωμί θα τρώνε αυτοί που δεν έχουν να το αγοράσουν, αν πέσει ακόμα μια κόκκινη γραμμή της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, αν τελικά η τροπολογία περάσει, κι αν «επιτέλους» η βιομηχανία προψημένου ψωμιού και τα σούπερ μάρκετ διευκολυνθούν να ισοπεδώσουν τους φούρνους; Τι θα γίνει, τέλος, με τις 140.000 θέσεις εργασίας, στα περίπου 15.000 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα;

Οι αρτοποιοί ισχυρίζονται ότι, αν περάσει η νέα ρύθμιση, εκτός από την «εκκαθάρισή» τους από την αγορά, τίθενται ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας. Ας πούμε, όμως, ότι οι έλεγχοι θα τηρούνται. Κι ας πούμε ότι, για ένα κάποιο διάστημα, τα σούπερ μάρκετ θα πουλάνε πράγματι φθηνότερα. Τι είδους πρόοδος είναι αυτή που ξεπαστρεύει το φούρνο της γειτονιάς στη σπουδή της να τυλίξει ακόμα πιο σφιχτά το ψωμί στο νάιλον; Τι σημαίνει για μια κοινωνία το να παράγει ακόμα και τα πιο αναγκαία της, αποκλειστικά και μόνο για να τα εμπορεύεται «χονδρική»; Δυστυχώς, οι στατιστικές εδώ δεν έχουν καλά επιχειρήματα. Μπορούμε, λοιπόν, να υποθέσουμε τι θα σημάνει για την οικονομία η εκκαθάριση μερικών ακόμα μη επαρκώς ανταγωνιστικών κεφαλαίων. Χρειάζεται, όμως, μια άλλη γλώσσα για να πει κανείς τι συμβαίνει εκεί όπου οι γείτονες συναντιούνται μόνο στα σούπερ μάρκετ, τρώνε ψωμί που δεν μυρίζει τίποτα, και γενικά, ζούνε, συναντιούνται και τρώνε απλώς για να επιβιώνουν.

Υποθέτω ότι για τους εγκεφάλους του υπουργείου Ανάπτυξης, η κριτική αυτή της «προόδου» δεν είναι παρά ρομαντισμός. Ας είναι. Όπως ωραία το έχει δείξει ο Μικαέλ Λεβί, υπάρχει ο ρομαντισμός της μελαγχολίας, υπάρχει όμως και ο ρομαντισμός της εξέγερσης. 

Το σημείωμα δημοσιεύτηκε στο RedNotebook

________________

[1] Βλ. το ρεπορτάζ της Αρ. Σπηλιώτη, «Δύο στους δέκα έκοψαν το ψωμί», Εφημερίδα των Συντακτών 16.3.2013 http://www.efsyn.gr/?p=31905

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s